thuis
agenda
publicaties
fotoalbum
contactformulier
patronen
projecten
sponsors
links
 
 
 

 

Miriam Tegels
Heistraat 47
NL 6071CG Swalmen

famtegels@home.nl

 
 


Stitches in Time

Snelbreien;
Tikkende breinaalden jagen een nieuw snelheidsrecord na.

Het wedstrijdelement zorgt voor een herwaardering van een hobby ,
waarin velen ontspanning vinden.
Mevr. Tegels racet tegen de klok.

Door Scott Miller
Staffreporter van de Wall Street Journal
28 februari 2005.

Zwolle, Een 40-jarige parttime yogalereares uit het kleine plaatsje Swalmen, Miriam Tegels ging voor het wereldrecord snelbreien. Ze gebruikte vernikkelde naalden en een karakteristieke linkshandige techniek.

Regerende recordhoudster, Hazel Tindall was op dat moment thuis in the Shetlands Islands, een afgelegen deel van Schotland. Een gebied dat bekend staat vanwege de vele snelbreisters, vergelijkbaar met de staat Texas waar de beste rugbyspelers vandaan komen.

Het traditionele beeld van de breiende oma en de moeder in spé veronderstelt dat breien ontspannend is.Maar snelbreiwedstrijden trekken deelneemsters vanuit de hele wereld uit hun woonkamers . Aan het tweejaarlijkse wereld kampioenschap dat gehouden werd in oktober 2004 namen meer dan 100 vrouwen deel, uit alle delen van de wereld, zelfs uit Japan. Ze hoopten er een beker en een weekendtrip naar Londen te winnen.

Records sneuvelen snel. Tijdens de eerste internationale snelbreiwedstrijd in New York in 2003, haalde de snelste breister slechts 183 steken in 3 minuten.
Mevrouw Tindall overtrof gemakkelijk dit record door een verbazingwekkend aantal van 255 steken in 3 minuten te breien tijdens de wedstrijd in Londen. Toen mevr. Tegels van het bestaan van deze snelbeiwedstrijden hoorde, breidde zij thuis gedurende 3 minuten en kwam naar eigen zeggen tot het aantal van 283 steken.

Een deel van haar geheim is het luisteren naar Motown en R&B muziek tijdens het breien, in het bijzonder naar ‘Higher and Higher’ van Jackie Willson. Ze vindt dat de repeterende beat haar een snel breiritme geeft.

Het thuisbreien gaf geen recht op een officieel record, en de collega snelbreisters waren sceptisch . Mevrouw Tindall is bewoonster van de Shetland Eilanden, een gebied dat bekend staat om zijn duizenden schapen en gebreide wollen truien. Ze is administratief medewerkster op een middelbare school en komt uit een klein vissersdorp met slechts 250 inwoners. Zij beweert dat een half dozijn van haar dorpsgenoten de tweede plaats tijdens de wereldkampioenschappen had kunnen behalen. Meisjes in haar omgeving leren breien voordat ze kunnen lezen en doen dit verder gepassioneerd, hun hele leven lang.
Sommigen breien meerdere uren per dag. Zou een vrouw buiten dit Shetland netwerk echt zoveel sneller kunnen zijn?

Mevr. Tegels kreeg de kans te laten zien wat zij kan tijdens de Handwerkbeurs in Zwolle op 19 en 20 februari 2005. Het was geen officiële wedstrijd. De Craft Yarn Council van Amerika en de British Handknitting Confederation hebben strikte regels wanneer het om snelbreiwedstrijden gaat. De deelneemsters moeten allen rechts breien, op naalden van 4mm dik, met middelzware wol. Bekroning van het kampioenschap vindt plaats na een ontmoeting van de deelnemers in een rechtstreeks duel.
Een detail, zoals bijvoorbeeld slechte belichting, veroorzaakt klamme handen, en dit kan al invloed hebben op het eindresultaat.

Maar een record neerzetten tijdens een handwerkbeurs zou andere breisters wakker schudden, en mevr. Tegels zou zeker haar sporen verdienen bij het volgende wereldkampioenschap in New York in 2006. Aldus, gezeten op een klapstoel, onder een digitale sportklok, daagde ze iedere bezoekster van de beurs uit tot een snelbrei-wedstrijd.

De belangstelling voor deze wedstrijden groeit wanneer beroemde, breiende filmsterren zoals Julia Roberts en Cameron Diaz het handwerk promoten als trend.

Volgens de Craft Yarn Council is de populariteit van breien en haken onder Amerikaanse vrouwen (tussen 25 en 34 jaar) gestegen met 150 % sinds 2002. In totaal, 36 % van de Amerikaanse vrouwen , beter gezegd 53 miljoen vrouwen weten hoe ze moeten breien of haken. Hun aantal is gestegen met 51 % in de laatste tien jaar.

De meeste deelneemsters waren niet van mevr. Tegels’ klasse. Op de eerste dag van de handwerkbeurs breidde ze snel; in drie minuten 230 steken,in vergelijking met 150 steken van haar snelste uitdaagsters.

Haar vernikkelde breipennen laten de draad gemakkelijk over de naald glijden. Haar linkshandige techniek , waarbij ze de draad over de naald voert met de top van haar linkerwijsvinger, in plaats van het ‘draadje omslaan’ met rechts, maakte indruk op haar medebreisters. “Ze heeft een speciale techniek, die haar echt lijkt te helpen” zei Herma Betten. Zij beschrijft zichzelf als een gepassioneerd breister die zelf 136 steken in 3 minuten presteerde. Maar mevr. Tegels maakte foutjes. De zenuwen (een bekend probleem bij wedstijdbreisters) speelden haar parten. Dit leidde tot bibberende handen, vallende steken en klamme handen. Dit maakte het moeilijk de draad soepel van de naald te laten glijden.

“Haar hart bonkt” zei haar meelevende moeder Mien van Buggenum die haar het breien op 6-jarige leeftijd leerde, zodat ze een bezigheid had na school.

Mevr. Tegels probeerde haar zenuwen in bedwang te houden met aanzienlijke hoeveelheden talkpoeder en door het vasthouden van een gekoeld flesje spa-water. Maar er werd geen R&B muziek gedraaid , en de toeschouwers keken op haar vingers.”Ik voel hun ogen op me gericht” zei ze, na een teleurstellende poging . Tijdens de eerste wedstrijddag was mevr. Tegels in staat 248 steken te breien en dit was geen record.

Mevr. Tindall wachtte thuis in Schotland op de uitslag van de wedstrijd. Net zoals mevr. Tegels heeft ook zij haar eigen techniek.Zij steunt de stompe punt van haar rechter breinaald in een leren riem die zij om haar middel draagt. Maar dat is de manier waarop zij vroeger, op 4-jarige leeftijd, heeft leren breien. Het had niets te maken met snelheid.

Inderdaad heeft mevrouw Tindall nooit een record willen vestigen zoals mevr Tegels dat nu op een vastberaden manier doet. Zij wist niet van welk materiaal haar naalden gemaakt waren. Ze heeft niet thuis geoefend met een klok zoals mevr. Tegels dat deed. Ze heeft de laatste twee maanden niet gebreid, omdat ze het druk had met kaarten (Poor Man’s Bridge) dat ze enkele avonden per week met haar vriendinnen speelt.
Een dag voor de wedstrijd mailde zij mevr. Tegels om haar te bemoedigen en gaf tips over het gebruik van talkpoeder.

Aan het begin van de tweede dag van de handwerkbeurs waren de handen van mevr. Tegels koud door de frisse buitenlucht en haar rechterarm en -schouder waren ook verstijfd. “Ik denk dat vandaag niet mijn dag is”, zei ze na een vroege start maar opeens vond ze haar ritme. Haar snelheid steeg naar 252 steken bij haar derde poging. Ze evenaarde het record van 255 steken.
“Het maakt me niets uit dat ik het record niet verbeterd heb” zei ze, ”Ik ben blij met het resultaat!”

Mevr. Tegels, die tijdens haar opleiding haar leraren irriteerde door in de klas te breien, legt haar naalden niet lang neer. Ze wil het nog een keer proberen. Zonder tegenspeelsters vroeg mevr. Tegels om de klok nog een keer te starten.
De dag ervoor mopperde zij wanneer het niet zo goed ging. Deze keer was ze onverstoorbaar.
Met nog 15 seconden te gaan rondde ze haar vierde naald van 60 steken af en draaide de naald om. “Ik kon mijn moeder naar de klok zien kijken, en ik wist dat ik er dicht bij zat.” Zei ze later. “En ik wist dat als ik een paar seconden over had, ik het record kon breken.”

Nadat de tijdwaarnemer “stop” geroepen had telde mevr. Tegels koortsachtig de steken in het Nederlands en riep het record-resultaat 257 in het Engels. Met uitgestrekte armen hield ze de naalden omhoog. Een verbaasde beursbezoeker wandelde voorbij en de enige getuige van dit officieuze wereldrecord was de tijdwaarnemer.

Een paar uur later, ontving mevr. Tindall een mail van de echtgenoot van mevr. Tegels, waarin hij haar het nieuws meedeelde. “Alles wat het breien promoot, is goed” zei ze later.”Het is goed voor de rivaliteit.”