thuis
agenda
publicaties
fotoalbum
contactformulier
patronen
projecten
sponsors
links
 
 
 

 

Miriam Tegels
Heistraat 47
NL 6071CG Swalmen

famtegels@home.nl

 
 
Brei-reis Hong Kong

Na een vliegreis van ruim 16 uur komen de eilanden voor de kust van Hong Kong in zicht. Het is een prachtige warme en zonnige morgen. De chauffeur van BeTaKe Marketing Company haalt Gwen en mij op en brengt ons naar het King's Hotel waar we een paar uurtjes rust nemen.

Diezelfde middag ontvangen Bonnie en Charles ons op het kantoor van BeTaKe Company. Deze twee mensen hebben me uitgenodigd als Guinness Record houdster in het "snelbreien". Ik word aankomende zondag als eregast verwacht in het City Plaza winkelcentrum. Op het grote podium in het atrium vindt daar een kerstprogramma plaats rond het thema BREIEN!. 

Dezelfde avond nog neemt Charles Hung ons mee naar het winkelhart van Kowloon. In een klein winkeltje in huishoudartikelen vinden we pakketten breiwol. Deze wol wordt zondag door een 40-tal vrijwilligers gebruikt om kleine tasjes te breien. De opbrengst van de verkoop gaat naar een kinder- en een verzorgingstehuis.

In onze  hotelkamer bereid ik de 40 breiwerkjes voor; op deze manier hebben de vrijwilligers tijdens het brei evenement op zondag een snelle start. Veertig keer veertig steken opzetten en de eerste toer breien. 

Een 10 meter hoge teddybeer met gigantische breinaalden en bollen wol vormt het middelpunt van het kerstplein in Sun City Plaza. Kleinere beertjes houden de breinaalden vast.
Fotografen van twee zondagskranten: The Sun en Oriëntal Daily schieten hun plaatjes. Op verzoek van de organisatoren heb ik een tiental 'meester-brei-werken' meegebacht die hier tentoongesteld gaan worden.
Katy Kit-man Chan is de journaliste die me hier interviewt. Een verhaal over mijn snelbrei-record verschijnt in de zondagskrant Oriëntal Daily.

Uiteindelijk verschijnt deze foto in de zondagskranten!
Onderweg in de MTR (Mass Transportation Railwy) ontmoet ik Betty Ho. Ze breit een babytruitje op weg naar kantoor. Betty vertelt me waar ik wolwinkel PARIS kan vinden.

Wolwinkel 'PARIS' ligt in de directe nabijheid van winkelcentrum Times Square. In een Chinese wolwinkel is dit de gangbare procedure: Je kiest een patroon van de stapel op de toonbank Óf je brengt je eigen Vogue Knitting mee. De vriendelijke eigenaresse vertelt je welk garen je nodig hebt voor jouw project. Ze geeft  je een stalenkaartje. Wanneer je jouw kleur gevonden hebt haalt zij een pakket garen uit het rek en telt de hoeveelheid bollen die je nodig hebt. Een Chinese klant onderhandelt daarna over de prijs. Naïeve toeriste die ik ben betaalt de volle mep: 43 euro voor negen bollen Merino wol van perfecte kwaliteit!

Backstage breien Gwen en ik kleine tasjes voor het goede doel.

Presentatrice Amelia Wu vraagt me hoe ze het aantal steken van de recordpoging kan tellen.

Journalisten en fotografen van de kranten en de muziekbladen zijn present.

Vrijwilligers breien de kleine tasjes. De opbrengst van de verkoop gaat naar een kindertehuis. Opvallend: íedereen gebruikt de Engelse breimethode!

'Stitchen & Bitchen' met zangeres Elanne.
Alle mogelijke moeite is gedaan om een nieuwe recordpoging in het 'snelbreien' te doen slagen: een comfortabele bank, een digitale klok én mijn favoriete muziek door de luidsprekers.  Helaas; in één minuut breide ik 100 steken, 18 minder dan mijn Guinness World Record.
Hong Kongs snelle breister Shun Man Yee daagt me uit in een wedstrijd van 1 minuut.
Samen met haar dochter runt Shun Man Yee al 10 jaar deze wolwinkel in het Sun City Plaza. Alle wol uit Italië, Australie en Japan ligt netjes ingepakt op de planken.
Met een traditionele Chinese maaltijd: "Hot Pot" en een wandeling over de nachtelijke kade van Victoria Harbour sluiten we vier mooie dagen af. Bedankt Bonnie en Marketingbureau BeTaKe voor jullie uitnodiging!