thuis
agenda
publicaties
fotoalbum
contactformulier
patronen
sponsors
links
 
 
 

 

Miriam Tegels
Heistraat 47
NL 6071CG Swalmen

famtegels@home.nl

webhosting: www.niv.nl

 
 Mijn techniek

 
 
In tegenstelling tot de Engelse techniek, waarbij de draad met  de rechtse hand geleid wordt, zie je op bovenstaande foto dat ik de draad in mijn linkerhand houd. De draad wordt over de wijsvinger, onder de middelvinger, over de ringvinger en onder de pink door geleid. Dit geeft een regelmatige draadspanning. Het is niet nodig om de draad meerdere malen om de wijsvinger te draaien en daarbij de wijsvinger op te richten. Dit wordt wel toegepast in de Continentale techniek. Wanneer je mijn breitechniek uitprobeert door de foto's en hun toelichting te gebruiken merk je al snel hoe gemakkelijk en licht dit breien is! Je gebruikt alleen je handen bij het breien; polsen ellebogen en schouders blijven ontspannen. Samen met een juiste zithouding (rechte rug!) wordt breien zo een vlotte, ontspannen bezigheid!
Recht breien:
beginhouding, beide wijsvingertoppen dicht bij de naald uiteinden, klaar om in te steken de draad ligt klaar om doorgehaald te worden achter de geopende steek. Haal de rechternaald punt van rechts, achter de draad door, links terug naar voren nu alleen nog af laten glijden
Opmerking: Een rechte steek breien doe je dus in 3 stappen en niet langer in 4. Vergeet het geleerde rijmpje: insteken, draadje omslaan, door laten glijden, af laten gaan. Logisch ook ook dat mijn techniek zoveel sneller is dan de gangbare Engelse techniek. Mijn persoonlijke snelheidsrecord is nu: 93 steken per minuut!
     
Averecht breien:
De draad weer geleid door de linkerhand, klaar liggend vóór het werk. Insteken van rechts achter naar links voor Omslaan; met de linkerwijsvinger de draad om de naaldpunt slaan, van rechtsachter naar linksvoor Beweeg de rechternaaldpunt dóór de geopende steek naar achter. Alleen nog af laten glijden

Opmerking: Ook het averecht breien gebeurd in slechts drie handelingen. Het doorhalen en af laten glijden vloeit samen in 1 beweging.

Tenslotte; Wanneer je mijn breitechniek gaat proberen wil ik je het volgende adviseren: Oefen net zolang tot je de rechte steek onder de knie hebt. Waag je daarna aan de averechte techniek. Het vraagt enige oefening om averecht de draad op de juiste manier om te slaan.